Ohjeita kirjoittajille

Tietojenkäsittelytiede on Tietojenkäsittelytieteen Seura ry:n julkaisema sarjajulkaisu, joka ilmestyy yleensä 1 – 2 kertaa vuodessa. Lehden tarkoituksena on välittää tietoa suomalaisesta tietojenkäsittelytieteen (laajassa mielessä, sisältäen myös esim. tietojärjestelmätieteen) tutkimuksesta alan tutkijoiden kesken sekä muille alaa seuraaville henkilöille.

Lehden tyypillinen artikkeli on 10 – 20 sivun mittainen yleistajuinen kirjoitus; pituudelle ei kuitenkaan ole asetettu ehdotonta ala- eikä ylärajaa. Yleistajuisuus tarkoittaa tässä yhteydessä, että lukija tietää paljon sekä tietotekniikasta että tieteen tekemisestä ja/tai opettamisesta, mutta artikkelin erikoisalasta ei välttämättä juuri mitään. Aiemmin lehdessä on julkaistu yksi englanninkielinen ja muuten vain suomenkielisiä artikkeleita. Nyt saa lähettää tarjolle suomen- ja ruotsinkielisiä kirjoituksia — jälkimmäisille voi kuitenkin olla vaikeampaa löytää arvioijia.

Artikkelien käsittely

Keväällä 2013 päätettiin ryhtyä noudattamaan tieteellisten aikakauslehtien normaalia arviointimenettelyä (referee-menettelyä) lehden aiemman, kevyemmän ja epäformaalimman, hyväksymismenettelyn sijasta.

Lähetä artikkelisi käsikirjoitus päätoimittajalle. Voit samalla lähettää sen sille toimittajalle, jonka uskot tuntevan artikkelin aihealueen parhaiten. Voit myös ottaa toimituskuntaan yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet artikkelin laatimista, jos olet epävarma sen aiheen kiinnostavuudesta tai muista seikoista.

Päätoimittaja nimeää artikkelille vastaavan toimittajan, joka lukee sen läpi ja arvioi sen ymmärrettävyyttä, kiinnostavuutta ja karkeasti myös tieteellistä tasoa. Vastaava toimittaja voi antaa käsikirjoituksen sellaisenaan arvioitavaksi tai pyytää kirjoittajaa ensin tekemään joitakin korjauksia ja sitten lähettämään muokatun artikkelin. Hän voi myös suoraan hylätä artikkelin, jos ei usko siitä saatavan kohtuullisella muokkauksellakaan julkaisukelpoista.

Vastaava toimittaja etsii vähintään kaksi, mieluummin kolme asiantuntevaa ja puolueetonta arvioijaa, jotka antavat artikkelista lausuntonsa anonyymeinä. Arvioijana voi olla myös toimituskunnan jäsen. Arvioijien lausuntojen perusteella toimituskunta päättää, voidaanko artikkeli hyväksyä. Hyväksyminen voi olla ehdollinenkin eli edellyttää vielä joitakin korjauksia tai parannuksia. Hyväksytyn artikkelin viimeistely julkaisukuntoon tapahtuu vuorovaikutuksessa vastaavan toimittajan kanssa (ks. seuraavaa kohtaa).

Hyväksytty artikkeli julkaistaan sekä paperilehdessä että verkossa. Artikkelin julkaisemisen verkossa voi kieltää ilmoittamalla siitä toimitukselle. Lehteen tulevien artikkeleiden tekijänoikeus jää kirjoittajille.

Käsikirjoituksen laatiminen

Käsikirjoitus kannattaa laatia LaTeXilla, jonka kanssa voi käyttää valmista mallipohjaa. Jos LaTeX ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa työ aloittaa lukemalla Antti Valmarin kirjoittama ohje (pdf). Vaikka LaTeX olisi entuudestaan tuttu, ohje kannattaa ainakin silmäillä läpi. Ohjeen teksti toimii myös mallipohjana lehden artikkeleille. Se löytyy LaTeX-muodossa pakatusta kansiosta lehtimalli.zip. nimellä lehtimalli.tex, Kopioi se uudeksi tiedostoksi ja muokkaa tätä tekstissä olevien ohjeiden mukaisesti. Kirjoita postiosoitteesi kommenttiriveille.

Teksti voidaan tuottaa myös jotenkin muutoin, mutta tällöin kirjoittajan huoleksi jää, että sivujen lopullinen ulkoasu julkaistussa tekstissä vastaa mahdollisimman tarkkaan em. malliartikkelia. Tarvittaessa lehden toimituskunta voi avustaa jonkin muun tekstinkäsittelyohjelman (ainakin MS Word ja groff) tiedostojen muuntamisessa LaTeX-muotoon.

Oikolueta ja hyväksytä teksti sisällön osalta toimittajalla. Kun olet saanut tekstin hyväksytetyksi, tarkista se vielä jollakin oikolukuohjelmalla, mikäli mahdollista. Tämän jälkeen teksti kannattaa työstää lehden lopulliseen formaattiin juuri sellaiseen muotoon, jossa haluat sen ilmestyvän painettuna. Varaa aikaa lopulliseen hiomiseen: tekstin mahduttamiseen palstaan, leski- ja orporivien poistamiseen, kuvien sijoitteluun haluttuihin kohtiin jne.

Valmiin käsikirjoituksen taittaminen

Tekstin taittaminen julkaisun formaattiin (kaksi palstaa, B5, ylälaidan markkerit) onnistuu helpoiten, jos olet tehnyt alkuperäisen tekstin LaTeXilla ja käyttänyt em. mallipohjaa. Mallia voi katsoa myös aikaisemmista Tietojenkäsittelytiede-lehden numeroista (alkaen numerosta 22, Joulukuu 2004). Huomaa erityisesti sivun ylälaidan markkerit, otsikkosivun sivunumerointi alalaidassa sekä muiden sivujen numerointi ylälaidassa. Lisäksi sivujen numerointia täytyy voida muuttaa helposti. Jos käytät BibTexiä, käännä ja lisää viitteet mukaan tex-tiedostoon. Epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä toimittajaan.

Lopullinen käsikirjoitus lähetetään vastaavalle toimittajalle. Toimitus tarvitsee kaikki alkuperäiset tiedostot (esim. *.tex sekä mahdolliset kuvat), koska mm. sivunumerointi määräytyy vasta, kun koko lehden aineisto on koossa. Lisäksi tarvitaan koko artikkeli PDF- tai PostScript-tiedostona, jotta toimituksella on malli ulkoasusta. Lähetä tiedostot pakattuna kansiona. Lopullisen taiton tuottaa toimituksen taittaja, ja tulos lähetetään vielä PDF-tiedostona kirjoittajalle tarkistettavaksi.


Päivitetty viimeksi 31. 10. 2013