Tentinstruktioner
Allmänt
Tidpunkterna för kommande tenter hittar du i Oodi, där du också kan anmäla dig till tenten. Anmälningen stänger ungefär en vecka före tentdagen.
Tentens struktur
I tenten finns två uppgifter, varav den första är "viktigare" än den andra.
I den första uppgiften försöker vi kolla att alla som kommer igenom kursen uppfyller de minimikrav som beskrivs här. I den här uppgiften ska man läsa kod, samt ändra/utvidga den.
Den andra uppgiften är också tillämpande. Den är mer utmanande och förutsätter att man också kan sakerna som gås igenom i slutet av kursen (i princip C-nivåns uppgifter).
Tentens bedömning
Tenten bedöms med skalan:
- underkänd: Första uppgiften är uppenbart fel. Man kommer inte igenom kursen.
- godkänd: Första uppgiften är tillräckligt väl avklarad, men inte andra uppgiften. Det här räcker för att komma igenom kursen.
- +1: Också den andra uppgiften är godkänd. Det här ger +1 till kursens vitsord (se hur vitsordet beräknas).
Allmänt om tentuppgifterna
Till tentområdet hör det som gåtts igenom på föreläsningarna och övningarna, om det inte specifikt nämns att de inte kommer i tenten. Se föreläsningsprogrammet och uppgiftskatalogen.
I tenten strävar vi till att avgöra hur bra man har förstått saker på kursen. Man bör förstå grundkoncepten i Python-programmering och objektorientering överlag. Tenten frågar inte om små detaljer.
Syntaxen (utseendet) av Python-språket frågas det inte om uttryckligen, men grundsaker som olika typer av slingor, tabeller, grunderna i att definiera en klass, o.s.v. kommer antagligen att behandlas. Dessa måste man kunna använda i praktiken, samt tolka annan kod. Man måste kunna skriva duglig Python-kod, men små syntaxfel ger inte minuspoäng.
I programmeringsuppgiften måste koden skrivas med god programmeringsstil. En lösning med gräslig stil kan t.o.m. underkännas.
Man behöver inte kunna utantill de olika Python-modulernas klasser och metoder, förutom de allra mest använda. Om man behöver färdiga klasser, får man dokumentation eller kod som hjälp. Se preciseringen nedan.
Kursens terminologi kan förekomma i uppgifterna, men det bes inte om definitioner.
Preciseringar av enskilda ämnesområden
Nedan några preciseringar. Det här är inte en uttömmande lista på allting man måste kunna, och det är inte heller nödvändigtvis det viktigaste.
Elementsamlingar: listors grundidé och användning. Placering, radering och byte av element i listan. Att undersöka element och hur man går igenom hela listan. De vanligaste verktygen relaterade till listor (hakparenteser, tillägg till listan, hur man får listans längd).
Grundverktygen i Python: utskrift (
print
), strängar osv. Alla detaljer behöver inte kunnas, men vissa metoder kan vara användbara i programmeringsuppgiften.Resten av Pythons typer behöver inte kunnas utantill, men man ska kunna förstå funktionaliteten av sådana klasser som har använts under kursens gång.
I den andra frågan kan dessa koncept förekomma: tabeller, ordlistor, arv, rekursion. Dessa förekommer inte i första uppgiften.
Detta frågas det inte om: Grafiska gränssnitt, kodens kvalitet, programmeringens historia och andra programmeringsparadigmer, Eclipse, Vissleriet, Python-tolken.
Variablernas rollnamn efterfrågas inte, men de kan förekomma i tentens kod.