T-106.1210 Ohjelmoinnin peruskurssi, osa 1

Kurssimateriaalista

Kurssin sisältö määrittyy luentojen ja harjoitusten perusteella; luentomateriaali julkaistaan Nopassa. Luennot eivät perustu mihinkään oppikirjaan eikä kurssilla ole mitään tiettyä virallista oppikirjaa. Opintojen tukena voi ja kannattaa silti käyttää jotakin oppikirjaa, joka käsittelee ohjelmointia ja/tai Python-ohjelmointikieltä. Joitakin kirjasuosituksia on annettu jäljempänä.

Luentomateriaalin lisäksi kurssin tarjoamaan oppimateriaaliin kuuluu koko joukko "esimerkkiprojekteja", siis ohjelmia jotka liittyvät joko luennoilla käsiteltyihin asioihin, harjoitustehtäviin tai molempiin. Nämä esimerkkiprojektit on koottu omalle sivulleen. Kurssisivuilta löytyy myös muita sekalaisia ohjelta, mm. ohjelmointityyliopas, Eclipse-opas ja IRC-opas.

Tietysti myös Internetiä kannattaa hyödyntää tiedonhaussa kurssin aikana; netti on pullollaan ohjelmointiin liittyvää tietoa. Alkuun pääsee vaikkapa Googlella tai kurssin linkkisivun kautta.

Eräitä kirjavaihtoehtoja

Kurssilla käytetään Python-ohjelmointikielen versiota 2.7. Vanhempiakin versioita käsitteleviäkin kirjoja voi oman harkinnan mukaan lueskella, kunhan tiedostaa versioerojen olemassaolon. Valtaosa asioista on kuitenkin toki pysynyt samoina kielen eri versioiden välillä.

Alla on lueteltu muutama ohjelmoinnin ja Pythonin alkeiskirja, joista voi olla hyötyä tällä kurssilla. Mikään niistä ei ole yksiselitteisesti parempi kuin kaikki muut, mutta uskallamme väittää, että tässä luetellut kirjat ovat keskimääräiselle opiskelijalle huomattavasti parempia kuin sattumanvaraisesti kirjakaupan hyllystä poimittu muu Python-kirja. Aiheesta on kirjoitettu monta jos jonkin laatuista tuotosta.


Timothy A. Budd: Exploring Python; McGraw-Hill
Selkeä ja aloittelijoille sopiva kirja. Esittelee perusasiat ja sisältää liitteenä lyhyesti listanomaisesti kaikki Pythonin perustyypit toimintoineen ja metodeineen. Mukana myös Tkinterin perusteet. Vain 278 sivua!

James Payne: Beginning Python; Wiley Publishing
Lähtee perusteista mutta esittelee kielen ominaisuuksia laajasti. Esittelee mm. Tkinterin, säikeet, Web-ohjelmointia, tietokantaohjelmointia, numeerista ohjelmointia, Djangon, jne. Saataa olla hyödyksi myöhemmilläkin kursseilla.

Tony Gaddis: Starting out with Python; Addison-Wesley, First edition
Kirjan ensimmäinen painos käyttää Python 2.7:ää, toinen painos jo kolmosversiota. Myöskin aloittelijoille sopiva kirja.

Muutkin kirjat voivat varmasti olla hyödyllisiä ja myös verkosta löytyy paljon monentasoista materiaalia - ks. esim. kurssin linkkisivu. Omaa suosikkikirjaa sopii mainiosti mainostaa vaikkapa kurssin keskusteluryhmässä.