T-106.1210 Ohjelmoinnin peruskurssi, osa 1

Koodin kirjoittaminen Eclipsessä

Uuden projektin luominen

Tämän kurssin harjoitustehtävissä tyypillisesti käytetään kurssin puolesta valmiina annettuja Eclipse-projekteja, joita sitten muokataan tai laajennetaan jollain tapaa. Joskus on kuitenkin tietysti tarpeen myös "luoda projekti tyhjästä" eli perustaa kokonaan uusi projekti.

Kokeilu Kokeilu Kokeilu Kokeilu Kokeilu Kokeilu Kokeilu Kokeilu

Lisävinkkejä:

Koodin kirjoittaminen

Koodin muokkaaminen sujuu Eclipsen Pydev-editorilla varsin luontevasti. Kursori näyttää missä mennään, painamalla eri kirjaimia tulee kooditiedostoon tekstiä, ja niin pois päin. Eclipsessä on kuitenkin erikoispiirteitä, jotka helpottavat koodin kirjoittamista. Esimerkkejä näistä:

Virheet ohjelmakoodissa

Eclipseen ohjelmakoodia kirjoittaessa ilmestyy ruudulle usein punaisia ja keltaisia alleviivauksia ja muita merkkejä. Ne ovat virheilmoituksia ja varoituksia.

Eclipse havaitse Pythonin kielioppia (syntaksia) rikkovat ilmaisut ohjelmakoodissa ja ilmoittaa niistä punaisin alleviivauksin ja symbolein. Tällaiset virheet aiheuttavat varmasti ohjelman kaatumisen ajon aikana ja virhe kannattaa korjata jo ennen kuin ohjelmaa yrittää edes ajaa. Lisätietoa virheestä saa pitämällä hiiren kursoria hetken alleviivatun koodikohdan päällä tai katsomalla Problems-välilehteä koodieditorin alapuolella Eclipse-ikkunassa.

Keltainen väri puolestaan kertoo ns. varoituksista. Varoitukset eivät estä ohjelman ajamista, mutta huomauttavat koodissa olevista epäilyttävistä piirteistä, jotka kenties saavat ohjelman toimimaan väärin tai ovat hyvän ohjelmointityylin vastaisia. Varoituksiin on aloittelijan syytä suhtautua samalla vakavuudella kuin virheisiinkin: selvitä, mistä on kyse ja korjaa tilanne.

Huomaa, että virheilmoituksen tai varoituksen ilmestyminen ruudulle ei kaikissa tapauksissa tarkoita, että olet tehnyt jotain väärin. Se tarkoittaa vain että ohjelma - sellaisena kuin se juuri tällä hetkellä on - ei ole vielä kunnossa. Esimerkiksi:

Joskus punainen virheilmoitus voi jäädä kummittelemaan useammaksi sekunniksi, vaikka virheen olisikin jo korjannut. Tällaisessa tilanteessa tiedoston tallentaminen päivittää yleensä tilanteen.

Virhe- ja varoitusilmoitukset eivät ole ohjelmoijan vihollisia, vaikka ne ovatkin joskus ärsyttäviä. Päinvastoin: näillä ilmoituksilla Eclipse pyrkii mahdollisimman aikaisessa vaiheessa (ennen kuin ohjelmaa ajetaan) huomauttamaan asioista, jotka ohjelmassa ovat pielessä. Jos kaikki virheet ohjelmassa ilmenisivät vasta ohjelmaa ajettaessa (esim. jos syntaktiltaan virheellistä Python-ohjelmaa voisi ajaa, mutta se "kaatuisi" odottamattomin seurauksin) olisi ohjelmoijan työ paljon hankalampaa.

On tärkeää myös pitää mielessä, että vaikka Eclipse osaakin huomauttaa monenlaisista asioista etukäteen, ei virhe- ja varoitusilmoitusten puuttuminen toki vielä tarkoita, että ohjelma oikeasti toimii (eli tekee sitä mitä piti). Syntaktisesti ja tyylillisesti täysin korrektissa ohjelmassa voi olla vaikka kuinka paljon toimintavirheitä (bugeja), jotka ilmenevät vasta koodia ajettaessa ja joiden etsiminen on aivan oma hommansa. Tuossa hommassa apuna voi käyttää debuggeria.

Jos virheilmoitukset ovat niin kummallisia, ettet millään keksi mitä ne tarkoittavat, kysy tai etsi netistä apua.

Lisävinkkejä videolla:

Video: Virheilmoitukset