Tietoliikenneohjelmistojen ja multimedian laboratorio Tietokoneverkot

Esseenteko-ohje

Muoto
Lainatun tekstin viittaaminen / Yhteen sanaan viittaus / Suora lainaus / Useita lähteitä / Viittaa numerojärjestyksessä / Viitenumero lainatun tekstin lopussa / Osa-alue on lainattua tekstiä / Liika lainaus / Luettelomuotoinen viittaus
Lähdeluettelo

Tekstin muoto

Essee tulee palauttaa seuraavaa tyyliä käyttäen, jotta esseet ovat yhteneväisen näköisiä ja siten näyttävämpiä.

Esseen otsikko

Etunimi Sukunimi
Osasto
Teknillinen Korkeakoulu
Email@osoite
Kirjoitettu: tähän_päivämäärä

Abstrakti

Abstrakti on lyhyt selostus esseen sisällöstä tuoden esille tärkeät ja painotettavat asiat. Abstraktin tarkoitus on myös saada lukija kiinnostumaan paperista.


1. Johdanto

tekstiätekstiä

2. Ensimmäisen kappaleen otsikko

tekstiätekstiä

2.2. Ensimmäisen kappaleen osaotsikko

lisää tekstiä

#. Lähdeluettelo


Tekstin lainaaminen lähteestä

Aina tulee merkitä, jos jokin teksti on suoraan tai epäsuorasti lainattu jostakin lähteestä. Viitteen sijoituksella tulee kertoa, mikä kohta on lainattua tekstiä.

Esimerkkejä

Seuraavassa on esimerkkejä viittauksesta perustuen seuraaviin "lähdemateriaaleihin".

Seuraava toimii viitteenä [1] seuraavissa esimerkeissä. Se on otettu Douglas Comerin kirjan "Internetworking with TCP/IP, volume I" sivulta 270:

One of the most widely used IGPs is the Routing Information Protocol (RIP), also known by the name of a program that implements it, routed. The routed software was originally designed at the University of California at Berkeley to provide consistent routing and reachability information among machines on their local networks. It relies on physical network broadcast to make routing exchanges quickly. It was not designed to be used on large, wide area networks (although it now is).

Toinen "lähde" [2] on aivan mielikuvituksellinen, itse keksitty.

Interior Gateway Protokollista 90 prosenttisesti käytetään RIP:iä. Loppu 10:n prosentin käyttö muodostuu Hello- ja OSPF-protokollista. Näillä protokollilla on melkoisesti eroa ja seuraavassa taulukossa onkin esitetty näistä näkyvimmät.
protokolla ohjelma etäisyyden laskentatapa
RIP routed hop count metric (vektorietäisyys)
HELLO - (vanhentunut) network delay (vektorietäisyys)
OSPF properd SPF-algoritmi

Oletetaan, että kolmas [3] HELLO-protokollan RFC ja neljäs [4] lähde on OSPF:n RFC.

Yhteen sanaan viittaus

Ei ole oikein viitata yhteen sanaan.

Sanalla voi olla Trademark(tm) tai vaikkapa Copyright(c), mutta se ei voi olla materiaalia, joka löytyy yksinomaan lähteen sivuilta. Viite ei ole kuin linkki WWW:ssä, vaan sen tarkoitus on osoittaa, mitkä osuudet ovat omaasi ja mitkä ovat lähteestä.

Esimerkki

EI näin..

RIP-reititysprotokolla [1] on paljon suositumpi kuin Hello- [3] ja OSPF-protokollat [4].

Ei tule referoida tai viitata sivuihin, joista saa lisätietoja RIP-, Hello- ja OSPF-protokollista.

Vaan näin..

RIP-reititysprotokolla on paljon suositumpi kuin Hello- ja OSPF-protokollat [2].
Suora lainaus

Suora lainaus tulee kirjoittaa lainausmerkkien sisään.

Esimerkki

Vaikka OSPF-protokollassa on paljon hyviä puolia, "90 prosenttisesti käytetään RIP:iä" [1].
Useita lähteitä

Jos samassa kappaleessa tai virkkeessä on viitattu useisiin lähteisiin, tulee lähdenumerot merkitä samojen sulkujen sisään [1,2].

Esimerkki

Berkeleyn Yliopistossa tehty routed-ohjelma käyttää vektorietäisyyttä optimaalisen reitin laskemiseen [1,2].
Viittaa numerojärjestyksessä

Tekstissä tulee uusien lähteiden esiintyminen olla numerojärjestyksessä. Jos ensimmäiseen lähteeseen viitataan myöhemmin, saa se edelleen numeron [1], mutta ei tule ensimmäistä kertaa mainita lähde [7], jos lähdettä [2] ei ole vielä mainittu. Näiden lähteiden numeroa on siis muutettava, jotta ne esiintyvät ensimmäistä kertaa numerojärjestyksessä.

Esimerkki

RIP:n implementaatio, routed-ohjelma, kehiteltiin Berkeleyn yliopistossa, jotta heidän lähiverkkonsa olisi luotettavammin reititetty [1]. RIP käyttää reitityksen laskemiseen vektorietäisyysalgoritmiä [2]. HELLO-protokolla eroaa RIP:stä myös kehysrakenteensa perusteella [3].

Sinällään kyseinen esimerkki on huono, koska yleensä ei kannata mahduttaa samaan kappaleeseen noin paljon viittauksia. Tarkoitus on saada aikaan oma essee, eikä katkelmia toisten töistä..

Viitenumero lainatun tekstin lopussa

Viitenumero sijoitetaan lainatun alueen loppuun.

"Viittauksesta on käytävä ilmi, miten suuri osa tekstistä perustuu lähteisiin. Jos koko kappaleen asiasisältö on lainattu toiselta, lähdeviite merkitään kappaleen loppuun pisteen jälkeen...Jos viittaus koskee suppeata asiakokonaisuutta tai yhtä virkettä, lähdeviittaus sijoitetaan virkkeen sisään." [1]

Jos viite tulee virkkeen loppuun, tulee se sijoittaa pisteen sisään. Ainoastaan kappaleen lopussa voi olla viitenumero pisteen ulkopuolella, jos koko kappaleessa referoidaan kyseiseen lähteeseen.

Esimerkki

Lause launausta..

Vaikka routed onkin tehty Berkeleyn Yliopistossa [1], ei sitä ole kommentoitu kuten muita Berkeleyn yliopiston ohjelmia.

Virke lainausta..

RIP:n implementaatio, routed-ohjelma, kehiteltiin Berkeleyn yliopistossa, jotta heidän lähiverkkonsa olisi luotettavammin reititetty [1]. Kyseinen ohjelma on todella hyvä, kun käytetään korkeintaan 40-työaseman muodostamaa tähtitopologia-verkkoa. Sen erityisen hyvänä puolena on nopea konfigurointi.

Kappale lainausta..

RIP:n implementaatio, routed-ohjelma, kehiteltiin Berkeleyn yliopistossa, jotta heidän lähiverkkonsa olisi luotettavammin reititetty. Kyseistä ohjelmaa ei kuitenkaan suunniteltu isoihin verkkoihin, josta kertoo jo se, että se hoitaa protokollainformaation levyksen broadcast-viesteillä. [1]
Osa-alue on lainattua tekstiä

Jos kaikki esseen tietyn osuuden teksteistä on enemmän tai vähemmän saatu tietystä lähteestä, laitetaan kyseisen lähteen viitenumero sen osuuden otsikon oikealle puolelle.

Esimerkki

RIP [1]

RIP:n implementaatio, routed-ohjelma, kehiteltiin Berkeleyn yliopistossa, jotta heidän lähiverkkonsa olisi luotettavammin reititetty. Kyseistä protokollaa ei kuitenkaan suunniteltu isoihin verkkoihin, josta kertoo jo se, että se hoitaa protokollainformaation levyksen broadcast-viesteillä.

Liika lainaus

Ei ole tarkoitus, että jokaisen esseen osa on merkitty otsikon oikealle puolelle sijoitetun viittausnumeron avulla lainatuksi.

Vaikka jotkut spesifiset tiedot onkin otettu lähteestä, esimerkiksi routed-ohjelman tekijäyliopisto, ei ole tarkoitus referoida omia mielipiteitä tai ajatuksia kyseiselle lähteelle.

Esimerkki

Ei siis näin..

RIP [1]

RIP:n implementaatio, routed-ohjelma, kehiteltiin Berkeleyn yliopistossa, jotta heidän lähiverkkonsa olisi luotettavammin reititetty. Ohjelma on todella hyvä, kun käytetään korkeintaan 40-työaseman muodostamaa tähtitopologia-verkkoa. Sen toisena hyvänä puolena on nopea konfigurointi.

Vaan näin

RIP

RIP:n implementaatio, routed-ohjelma, kehiteltiin Berkeleyn yliopistossa, jotta heidän lähiverkkonsa olisi luotettavammin reititetty [1]. Ohjelma on todella hyvä, kun käytetään korkeintaan 40-työaseman muodostamaa tähtitopologia-verkkoa. Sen toisena hyvänä puolena on nopea konfigurointi.

Luettelomuotoinen viittaus

Jos viittaus on luettelomuotoinen, tulee viittausnumero sijoittaa luettelon otsikkoon tai luettelon esittelevään virkkeeseen (kaksoispistettä ennen) eikä jokaisen listan osuuden loppuun.

Esimerkki

Seuraavat ovat Interior Gateway Protokollia [2]:

  • RIP, käyttää vektorietäisyyttä reititystietojen laskemiseen
  • HELLO, käyttää vektorietäisyyttä reititystietojen laskemiseen
  • OSPF, käyttää SPF-algoritmiä reititystietojen laskemiseen.

Lähdeluettelo

Lähdeluetteloon liittyvän monisteen saa riipparistani (Mari Seppä, Tik N).

Huomaa, että jokaista viitettä/sivua kohden on yksi numero ja ne tulee merkitä lähdeluetteloon numero- eli esiintymisjärjestyksessä.

**********************************
Tämän sivun sisällöstä vastaavat verkkojen assarit, E-mail: verkot@tcm.hut.fi.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.2.1998.
URL: http://www.tcm.hut.fi/Opinnot/Tik-110.350/current/essee.html