Näissä ohjeissa väännetään rautalangasta joitain aiempina vuosina vaikeiksi osoittautuneita asioita. Varsinaiset kotitehtäväohjeet ovat omalla sivullaan. Ne on myös syytä lukea. Lisäksi kannattaa lukea myös muut TML:n ohjeet.
Mikäli toisin ei ohjeisteta, palautetaan tehtävät sähköpostitse palautusohjeen mukaan. Huomatkaa korkeintaan 80 merkin mittaiset rivit. Huomatkaa edelleen, että esimerkiksi Webmail ja monet sähköpostiohjelmat voivat käyttää oletusarvoisesti lyhyempiä rivejä sotkien siten sinänsä muuten oikein tehdyn rivityksen. Mikäli olet epävarma, kannattaa käyttää korkeintaan 70 merkin mittaisia rivejä.
Paras tapa tarkistaa lähettämänsä vastauksen oikeellisuus on katsoa sitä sent-mail-kansiosta Pinellä tai muulla yksinkertaisella (tekstipohjaisella) sähköpostiohjelmalla. Voit myös lähettää vastauksen itsellesi kopiona. Pinellä on myös erittäin kätevä varmistaa, että vastaus tulee alun perin lähetettyä oikein rivitettynä:
Sopiva muotoilu vastaukselle on selkeä ja helppolukuinen. Esimerkiksi seuraava:
1a. Tämä on vastaus kysymykseen.
1b. Tässä vastaus seuraavaan kysymykseen.
2a. Vastaus tämäkin.
Voit myös halutessasi sisällyttää mukaan kysymykset:
1. TCP/IP
a. Selitä lyhyesti IP-osoitteen merkitys.
Tämä on vastaus kysymykseen.
b. Mihin porttinumeroa tarvitaan?
Tässä vastaus seuraavaan kysymykseen.
2. WLAN
a. Selitä, mitä tarkoitetaan hidden station -ongelmalla.
Vastaus tämäkin.
Vastauksen muotoilu ei ole kovin tarkkaa, eikä huonosta muotoilusta yleensä vähennetä pisteitä. Selkeästi erotellut vastaukset on kuitenkin nopeampi tarkistaa ja myös opiskelijan itsensä helpompi tarkistaa ennen palautusta. Muutama ylimääräinen rivinvaihto ei maksa mitään.
Pyri kirjoittamaan hyvää kieltä. Teekkari joutuu opinnoissaan kirjoittamaan monia pieniä ja suurempia tekstejä. Myös diplomi-insinööri joutuu työssään todennäköisesti kirjoittamaan erilaisia tekstejä. Kannattaa opetella ainakin helpoimmat alkukirjain-, yhdyssana- ja pilkkusäännöt. Vakavastiotettavan ja luotettavan vaikutelman tekeminen on vaikeaa, mikäli oikeinkirjoitus ei suju.
Lyhyesti: vastaa kaikkiin kysymyksiin ja perustele vastauksesi.
Rautalangasta: Monesti tehtävien kysymykset ovat moniosaisia. Käykäämme läpi todellinen esimerkki nyttemmin edesmenneeltä tietoliikennearkkitehtuurien kurssilta:
Tavoite: ymmärtää joitain GSM-verkon perustoiminnoista.
Hyvässä vastauksessa pitää tietenkin olla selitykset termeille handover ja roaming. Lisäksi tulee vastata viimeisen virkkeen kysymykseen. Noin kolmannekselta opiskelijoista selvä vastaus kuitenkin puuttui. Osalta vastanneista taas puuttui perustelu. Perustelu on erityisesti kyseisessä tehtävässä tärkeää, koska siitä riippuen vastaus voi olla "kyllä", "ei" tai "se vähän riippuu".
Muista siis aina perustella vastauksesi, ellei erikseen mainita, että perustelua ei tarvita. Perustelusta pitäisi ilmetä, että olet oikeasti ymmärtänyt kysytyn asian.
Hyvä (joskin hiukan tiivis) vastaus voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
1.
a. Handover tarkoittaa tukiasemanvaihtoa. Roaming tarkoittaa
matkapuhelimen toimintaa vieraan operaattorin verkossa. [Jokin
seuraavista lopuista] Ne liittyvät toisiinsa, koska molemmissa on kyse
liikkuvuuden hallinnasta / Ne eivät liity toisiinsa, koska handover
liittyy suoraan liikkumiseen, roaming taas yleisesti toimimiseen
vieraassa verkossa / Tietyssä mielessä ne liittyvät toisiinsa, koska
molemmissa on kyse liikkuvuuden hallinnasta. Handover on kuitenkin
seurausta aktiivisesta liikkumisesta, roaming on vain toimimista
vieraassa verkossa.
Vastatessa ei myöskään saa unohtaa tehtävän ja koko kotitehtäväkierroksen kontekstia. Esimerkkitehtävässä on kysymys nimenomaan GSM:stä. Moni kuitenkin haki vastausta myös muista matkapuhelintekniikoista.
Muut kuin annetut lähteet tulisi merkitä selvästi (luentokalvoja ja kurssikirjaa ei ole pakko mainita). Vaikka ei merkitsisikään lähdeviitteitä tekstin sekaan, pitäisi silti jokaisen tehtävän lopussa olla lista käytetyistä kirjoista, webbisivuista ynnä muista. Ohjeita lähteiden käyttöön ja lähdeluettelon tekoon on omalla sivullaan
Suoria lainauksia ei kurssilla arvosteta. Lainaukset eivät kerro oppimisesta juuri mitään, vain kyvystä kopioida asiaan liittyvää tekstiä. Yleisesti ottaen voi olettaa, että tehtävää tarkistava assari hyppää lainausten yli ja arvostelee vain opiskelijan itsensä kirjoittamat kohdat. Jos kuitenkin esimerkiksi tyylillisestä syystä haluaisit sisällyttää vastaukseen lainauksen, muista merkitä se lainausmerkeillä ja mainitse ehdottomasti lähde. Lainaaminen merkitsemättä tai viittaamatta on plagiointia.
Älä siis käytä suoria lainauksia vastauksessasi. Jos kuitenkin käytät, merkitse ne selvästi ja kerro lähteesi.
Wikipediasta on viime vuosina kehittynyt monipuolinen tietosanakirja ja suosittu tiedon lähde monelle opiskelijalle. Wikipediaa, kuten mitä tahansa tietosanakirjaa käytettäessä, pitää kuitenkin muistaa, että useimmat selitykset ovat varsin yksinkertaisia ja yleisluontoisia, monet suorastaan harhaanjohtavia tai jopa vääriä. Wikipedian käyttäminen ainoana lähteenä on usein havaittu huonoksi ideaksi.
Tämän sivun sisällöstä vastaavat kurssin assistentit,kurssin
uutisryhmä:
opinnot.tik.joti
Sivun sisältöä on viimeksi päivitetty 30.1.2006.
URL: http://www.tml.hut.fi/Opinnot/T-110.2100/2006/Tehtavat/rautalankaa.html