Lukuohjeita TLARKin 1. välikokeeseen, joka pidetään torstaina 23.10 kello 17-19 A-salissa:
Välikoealue käsittää luennot viime torstaihin 16.10. asti, Halsallin luvut 1-6 ja 11-13 sekä kotitehtävät 1-5.
Tuloksia ei pakkogaussata. Jos kaikki osaavat pääsevät kaikki läpi. Jos kaikki osaavat hyvin, saavat kaikki hyvän arvosanan.
Pääsääntöisesti ei vaadita suurten detaljimäärien muistamista vaan kirjassa esitetyn asian ymmärtäminen ja sen pääkohtien ulkoa muistaminen riittää. Poikkeuksen muodostavat lyhenteet ja tärkeimmät käsitteet (mukaanluettuna OSI-malli), jotka on osattava hyvin.
Kehotan lukemaan Halsallin etu- ja takakannen sisäaukeaman lyhenteet (4 sivua) ja muistamaan ne.
Luvusta 1 pitää opetella ainakin OSI-malli kerroksineen ja näiden tehtävineen (siinä laajuudessa kun se on käsitelty luennoilla, prujuissa ja kotitehtävissä), peruskäsitteet (DTE, DCE, verkko,...), perusfunktiot (error control, flow control,...).
Luvusta 2 tärkeimmät siirtomediat ja näiden epäideaalisuudet (vaimennus, häiriöt, rajoitettu kaistanleveys ym.), Nyqvistin ja Shannonin teoreemat, tärkeimmät fyysisen kerroksen standardit (RS-232C, RS-422, RS-449, V.35 ja X.21). Signaalien nimiä, pinnijärjestyksiä yms. ei tarvitse osata vaan perusperiaatteet (balansoitu/balansoimaton, käyttötarkoitus yms.) riittävät. Moduloinnin periaate, tärkeimmät modulointitavat (AM, FM, PM/ASK, FSK, PSK).
Luvusta 3 datasiirron peruskäsitteet: sarja- ja rinnakkaismuotoinen siirto, merkkien koodaus, synkroninen/isokroninen/asynkroninen siirto, kehystyksen periaate, bitti-/merkki- /kehyssynkroni, kellosignaalin siirto. Tarkistussummat ja varmisteet (poikittais- ja pitkittäis- pariteetti, CRC). Multipleksointi.
Luvusta 4 virheiden hallinta (error control), virheistä toipuminen (forward error correction/ARQ - Automatic Repeat reQuest), idle/continuous RQ, ikkunoinnin ymmärtäminen ja ikkunakoon vaikutus protokollan suorituskykyyn (pitää myös osata laskea protokollan suorituskyky kun tunnetaan siirtoyhteyden ja protokollan parametrit).
Luvusta 5 siirtokerroksen tarjoama palvelu ja sen protokollien toimintaperiaate. Merkki- ja bitti- orientoituneet protokollat. BSC:n nimi ja toiminta yleisellä tasolla. HDLC:n periaate ja toiminta hieman yksityiskohtaisemmin (tarvitsee muistaa tärkeimmät kehystyypit muttei kaikkia numeroimattomia PDU:ita tai näiden täsmällisiä formatteja).
Luvusta 6 tärkeimmät verkkotopologiat (tähti, rengas, väylä, puu), saantimenetelmät (CSMA/CD, token passing), tärkeimmät lähiverkkotyypit (Ethernet, Token Ring, FDDI), näiden tärkeimmät ominaisuudet ja yleisimmät käyttötavat. Kytkentäisten lähiverkkojen periaate.
Luvusta 11 OSI- ja kuljetusprotokollat siinä laajuudella kun ne on käsitelty luennoilla, prujuissa ja kotitehtävissä.
Luvusta 12 OSI-malli sovelluskerroksen näkökulmasta. ASN.1. Salaus ja suojaus yleisesti.
Luvusta 13 TCP/IP-perheen ja ISO:n sovellusspesifiset protokollat.
Jokaisessa kokeessa tähän asti on kysytty lyhenteitä.
Ikkunointitehtävät ovat osoittautuneet vaikeiksi ja sellainen voi tulla nytkin.
Varsinaisesti yllättäviä kysymyksiä (t.s. asioita, joita ei ole selvästi painotettu kirjassa, luennolla, prujuissa tai harjoituksissa) ei juuri ole ollut.
Uudentyyppisiä tehtäviä, jotka testaavat asioiden ymmärtämistä voi silti tulla.
Tenttialue käsittää luennot, Halsallin sekä kotitehtävät.
Välikoealue käsittää luennot 22.10. alkaen, Halsallin luvut 7-9 sekä 14 ja kotitehtävät 6-11.
Tuloksia ei pakkogaussata. Jos kaikki osaavat pääsevät kaikki läpi. Jos kaikki osaavat hyvin, saavat kaikki hyvän arvosanan.
Pääsääntöisesti ei vaadita suurten detaljimäärien muistamista vaan kirjassa esitetyn asian ymmärtäminen ja sen pääkohtien ulkoa muistaminen riittää. Poikkeuksen muodostavat lyhenteet ja tärkeimmät käsitteet.
Kehotan lukemaan Halsallin etu- ja takakannen sisäaukeaman lyhenteet (4 sivua) ja muistamaan ne.
Halshall:
Luvusta 7 pitää opetella nopeat lähiverkot (100-VGAnyLAN,
FDDI, 100 mbps Ethernet, ...), silloista tyypit ja niiden
ominaisuudet.
Luvusta 8 pitää opetella piiri- ja pakettikytkennän ominaisuudet, pitää pystyä vertaamaan etuja ja haittoja, palveluprimitiivit mutta ei parametrejä
Luvusta 9 Internetworking. Reititys. IPv4 ja Ipv6. Periaatteet, terminologia, arkkitehtuuri, IP-tietosähkeen rakenne, IP-osoitteen rakenne sekä erityistapaukset. Luvusta 14 Järjestelmätason aspekteja, hakemistopalvelut.
Prujuista:
Erityyppiset verkkopalvelut esimerkein. ATM,
perusteet, AAL, ATM LAN. Internet-arkkitehtuuri, IP, osoitteet, IP4
vs. Ipv6. Turvallisuus, avoimuus vs. turvallisuus, suojauksen taso,
uhat, näiltä suojautuminen, turvapalvelut, symmetrinen vs asymmetrinen
salaus, käytössä olevat ratkaisut.
EFSA ja SDL periaatteiden tunteminen (osaa lukea), televerkon arkkitehtuuri, käytetyt protokollat, Mobiiliverkot, solurakenne, saantimenetelmät, verkon arkkitehtuuri, laitteiden toiminta, miten puhelu muodostetaan mobiiliverkossa, jos tilaaja-alueella/sen ulkopuolella. IN, arkkitehtuurit, toiminnalliset oliot, protokollat, tasot.
Verkonhallinta on myös tärkeä osata.
Kotitehtävät:
Kotitehtävissä olevia asioita voidaan hyvinkin
kysyä. Linkkilistoja ei kannata lähteä seuraamaan.
Jokaisessa kokeessa tähän asti on kysytty lyhenteitä. Varsinaisesti yllättäviä kysymyksiä (t.s. asioita, joita ei ole selvästi painotettu kirjassa, luennolla, prujuissa tai harjoituksissa) ei juuri ole ollut. Uudentyyppisiä tehtäviä, jotka testaavat asioiden ymmärtämistä voi silti tulla.
Tämän sivun sisällöstä vastaavat tlarkin assarit,
E-mail: tlark@tcm.hut.fi.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.12.1997.
URL: http://www.tcm.hut.fi/Opinnot/Tik-110.300/1997/tentti_lukuohje.html