Ohjelmoinnin peruskurssi Y2, kurssimateriaali

IRC-ohje

Etusivulle

IRC-ohje

IRC eli Internet Relay Chat on suomalaista alkuperää oleva tekstipohjainen tapa keskustella Internetissä. Suomalaiseen suuhun IRC sopii paremmin, kun siitä käytetään nimitystä irkki.

(Kyseessä ei ole lainkaan sama asia kuin IRC-galleria-niminen web-sivusto.)

Irkkaaminen tapahtuu kanavilla (channel); tietylle kanavalle voivat liittyä keskustelemaan samasta aihepiiristä kiinnostuneet ihmiset. Tämän kurssin puitteissa IRC on hyödyllinen, sillä kurssilla on oma IRC-kanava nimeltä #ope-y2. Kanavalla voit kysyä apua assistenteilta tai kanssaopiskelijoilta myös vastaanottoaikojen ulkopuolella. Siinä missä Piazza-foorumille jätetään viestejä odottamaan vastaajaa, irkissä keskustelu on periaatteessa reaaliaikaista.

Tässä ohjeessa käydään lyhyesti läpi IRC-ohjelman käynnistäminen Aallon Linux-koneilla sekä eräitä yleisiä IRC-komentoja. Lisäksi tarjotaan yleisiä ohjeita käyttäytymisestä kurssin kanavalla.

irssi ja screen

On olemassa monia eri ohjelmia, joita käyttäen voi liittyä IRC-kanaville ja keskustella niillä. Eräs irkkaamiseen sopiva ohjelma on nimeltään Irssi. Se on täysin tekstipohjainen irkkausohjelma. Graafisempiakin on.

Screen-niminen ohjelma puolestaan mahdollistaa toisen ohjelman ajamisen siten, että se jää käyntiin, vaikka käyttäjä kirjautuu ulos. Sitä käytetään usein yhdessä Irssin kanssa. Yksinkertaisimmillaan Irssi käynnistetään "Screenin sisällä" komennolla screen irssi Linux-komentoriviltä. Tästä käynnistystavasta on se etu, että Irssi jää ajoon myös silloin, kun et aktiivisesti käytä sitä, eikä sinun tarvitse joka kerta käynnistää sitä alusta pitäen uudelleen.

../_images/irssi1.png

Kurssin IRC-kanava Irssi-ohjelmassa.

Irkkaussessio

Kokeile:

  1. Aloita ottamalla SSH-yhteys jollekin koulun Linux-koneista, esim. kosh.aalto.fi tai Niksula-ympäristön ukk.cs.hut.fi.
  2. Anna komento screen irssi. Irssi-ohjelma käynnistyy.
  3. Ota yhteys IRC-palvelimelle komennolla /server irc.cs.hut.fi
  4. Oletusnimimerkki on käyttäjätunnuksesi. Vaihda nimimerkki mieleiseksesi komennolla /nick jokunimi
  5. Liity kurssin kanavalle komennolla /join #ope-y2

Keskustelu irkissä onnistuu intuitiivisesti kirjoittamalla tekstiä ja painamalla Enter-näppäintä. Kun kirjoitat kanavalle, tekstisi tulee oletusarvoisesti näkyviin kaikille kanavalla olijoille.

Kun olet saanut asiasi hoidettua, paina Ctrl-näppäin pohjassa näppäimiä A ja D. Tällöin Screen-ohjelma jättää Irssin pyörimään, vaikka lakkaatkin käyttämästä sitä ja vaikka kirjaudut ulos koneelta. Kun haluat palata irkkaamaan, ota yhteys samalle koneelle ja kirjoita screen -r. Screen-ohjelma avaa esiin aiemmin taustalle jättämäsi Irssin eikä sinun tarvitse enää uudestaan ottaa yhteyttä IRC-palvelimeen, valita nimimerkkiä tai liittyä kurssin kanavalle.

Tässä kootusti irkkaussession käynnistämiseen ja (screen-ohjelman) hallintaan liittyviä komentoja:

Toiminto Komento Kommentti
Irkin käynnistys "screenissä" screen irssi Kirjoitetaan Linux-komentoriville (Terminal). Käynnistää uuden irkkaussession. Tämän jälkeen otettava yhteys IRC-palvelimelle, liityttävä kanavalle tai kanaville, yms.
Irkin jättäminen taustalle. Paina Ctrl-näppäin pohjassa ensin A ja sitten D. Tehdään irkkaussession sisällä. Jättää session taustalle. Voit palata jatkamaan samalla kanavalla vaikkapa seuraavana päivänä.
Irkkiin palaaminen screen -r Kirjoitetaan Linux-komentoriville. Jatkaa aiemmin taustalle jättämääsi irkkaussessiota.
Aiemmin taustalle jätetyn session katkaiseminen (detach). screen -d Kirjoitetaan Linux-komentoriville. Käytetään ongelmatilanteissa, jos käytön jatkaminen ei onnistu.

Lisää peruskomentoja

Irkkaussession aikana voit käyttää erilaisia IRC-komentoja. Irssissä ja useimmissa muissa IRC-ohjelmissa kirjoitetut komennot alkavat /-merkillä. Lisäksi Irssissä käytetään Esc-näppäimellä alkavia komentoja eräisiin tarkoituksiin, mm. näkymien (ns. window) välillä siirtymiseen.

Tekstikomennot

Alla on lyhyt luettelo eräistä hyödyllisistä komennoista. Näitä käyttäessäsi kannattaa pitää huolta siitä, että ennen kauttaviivaa ei pääse lipsahtamaan välilyöntiä. Tällöin komento näkyykin sanottuna viestinä siinä ikkunassa, jossa olet.

Toiminto Komento Kommentti
Irc-palvelimeen yhteydenotto /server irc.cs.hut.fi  
Nimimerkin vaihtaminen /nick uusinimi  
Kanavalle liittyminen /join kanavannimi Kanava avautuu uuteen näkymään Irssin sisällä. Voit olla usealla kanavalla yhtä aikaa.
Kanavalta poistuminen /part  
Yksityisviestin lähettäminen /msg kenelle mitä  
Yksityisviestikeskustelun aloittaminen /query kaverinnimi  
Nimimerkin käyttäjän selvittäminen /whois nick  
Kanavalla olevien nimien tulostaminen /names  
Näkymän ("ikkunan") sulkeminen /wc  
Irkistä poistuminen kokonaan /quit  
Käyttöohje komennolle /help komento esim. /help whois Ohje tulee Irssissä statusnäkymään eli näkymään numero yksi.

Muita näppäimistökomentoja

Toiminto Komento
Siirtyminen näkymään numero X Esc, sitten numero X
Edelliseen tai seuraavaan näkymään siirtyminen Esc, sitten vasen/oikea nuoli
Näkymään kirjoitetun tekstin selaaminen PageUp ja PageDown

Kysymisestä

Kanavalla on kurssin assistentteja sekä muita opiskelijoita. Assistentit ovat kanavan operaattoreita eli "johtajia", ja heidät tunnistaa @-merkistä nimimerkin eli nickin edessä.

Kysy kysymyksesi kirjoittamalla se kanavalle.

Maksetun työaikansa ulkopuolellakin kanavalla olevat assarit saattavat auttavat sinua, vaikka se ei virallisesti kuulukaan heidän toimenkuvaansa. Muut kurssilaisetkin saattavat auttaa sinua hyvää hyvyyttään. Ei ole mitään takeita siitä, että kanavalla olisi aina paikalla joku, joka ehtisi sinua juuri sillä hetkellä auttamaan. Silti hyvää apua saattaa hyvinkin olla tarjolla; monina vuosina kurssin IRC-kanava on ollut varsin aktiivinen.

Jos asia ei ratkea irkissä, voit aina kysyä harjoitusryhmässä tai jättää viestin kurssin Piazza-palstalle.

Käyttäytymisestä kurssin kanavalla ja muutenkin

Muista kiittää.

Varo kopioimasta kokonaisia ratkaisuja suoraan toiselta opiskelijalta. Kirjoita koodisi itse. Älä julkaise ohjelmakoodiasi. Yksittäisen kohdan koodista voi laittaa kanavalle mutta pidempää pätkää, josta näkyy merkittäviä osia kokonaisratkaisusta, ei.

Edelliseen liittyen: kysy ensisijaisesti "Miten tehdään juttu X?" eikä "Tässä on mun koodi, miksei se toimi?" Jälkimmäistäkin kysymysmuotoa voi kyllä harkiten käyttää.

Voit käyttää Goblinin Lähetä koodia -palvelua antaaksesi keskeneräistä koodia assarin tai tehtävän täysillä pisteillä suorittaneiden toisten opiskelijoiden katsottavaksi.

Assistentit näkevät tehtäväpalautuksesi Goblinista. Mikäli ongelmasi on laajempaa sorttia, kannattaa asiasta kiinnostuvalle assistentille kertoa opiskelijanumero yksityisviestillä.

Aiheeseen liittymätön eli off topic -keskustelu kurssin kanavalla ei ole ainakaan suurissa määrin suotavaa.

Lisää tietoa

Tietokillan IRC-ohje: http://tietokilta.fi/phuksit/irc-ohje/ (Sisältää myös videoesimerkkejä irkin käytöstä.)

Englanninkielinen IRC-ohje: http://irchelp.org

Irssi-ohjelman kotisivu: http://irssi.org

Pakollinen varoitus

Irkkaaminen tapahtuu omalla vastuulla eikä se ole millään muotoa pakollista kurssin läpäisemiseksi. Kurssi ei ota mitään vastuuta IRC-ohjelman käytön mahdollisesti aiheuttamista ajankäyttöongelmista, irkissä vastaan tulleista linkeistä ja keskusteluista, rikkoutuvista tai syntyvistä parisuhteista tahikka kaveripiirin muutoksesta, eikä erityisesti siitä, että opiskelijatoverisi alkavat kutsua sinua irkkinickilläsi.

Etusivulle