[opeverkosto] Ohjelmoinnin perusopetuksen seminaari Tampereella 23.5.3007

Kirjoittajan mukaan: Mikko-Jussi Laakso <milaak_at_utu.fi>
Päiväyksen mukaan: Mon, 07 May 2007 10:09:11 +0300

Hyvä ohjelmoinnin opettaja!
(voisitteko lähettää tätä eteenpäin omassa organisaatiossanne tai
muille intressitahoille)

Ohjelmoinnin perusopetuksen seminaari järjestetään siis 23.5.2007 Tampereella. Tämä maili kertoo lisätietoja seminaarissa esiteltävänä olevista ohjelmistoista ja matkakustannuksista liittyen
ko seminaariin. Mailin lopussa on ohjelmistojen kuvaukset ja kutsu seminaariin.

Matka/majoituskustannuksia voi hakea Ohjelmoinnin perusopetuksen verkostohankkeelta, ja pyrimme siihen että yksi osallistuja per laitos kustannetaan verkostohankkeen puitteissa ko. seminaariin(Yhteyshenkilö: Ari Korhonen, ari.korhonen_at_tkk.fi ). Hakemukseen tulee liittää virkamatkaesitys valtion matkustusohjesäännön mukaisesti.

Jokainen osallistuja saa seminaarista mukaan 1 gt usb-muistikun, jossa ko. ohjelmistot ovat mukana. Kaikista ohjelmista löytyy tikulta esittelyvideo, järjestelmäpaperi, itse ohjelma ja mahdolliset lisätiedot.

Esittelyssä olevat ohjelmat/työkalut: (jokaisesta on jäljempänä lyhyt kuvaus)
VILLE - visuallinen työkalu ohjelmoinnin opetukseen
MATRIXPRO - alustariippumaton algoritmisimulaatioympäristö
ALOHA - harjoitustöiden arvosteluun tarkoitettu työkalu.
PlanAni - muuttujien rooleille perustuva ohjelma-animaattori
WebCAT - automaattiseen koodintarkastukseen ja arviointijärjestelmä

Ohjelmistojen esittelyn lisäksi meillä on puhujina Stephen
Edwards Virginia Techistä (WebCAT:in -pääjehu) ja Jorma Sajaniemi Joensuusta.Tällä kertaa tarkoitus on myös testata ohjelmia työpajoissa eli jokainen pääse itse kokeilemaan niitä mikroluokassa.

Järjestäjien puolesta,
-Mikko

Mikko Laakso
Informaatioteknologian laitos, Turun Yliopisto

Kuvaukset:

VILLE:
VILLE on ohjelmoinnin alkeisopetukseen tarkoitettu visuaalinen työkalu sekä luentokäyttöön että itseopiskeluun. Sen yhtenä tärkeimpänä tavoitteena on havainnoida (imperatiivisten) ohjelmointikielten perustoiminnallisuuksien (asetuslause, kontrolli- rakenteet, metodit ja niiden määrittely) kieliriippumattomuutta; erilaiset ohjelmointikäsitteet eivät juurikaan eroa syntaksiltaan ja toiminnaltaan eri ohjelmointikielien välillä.

Sovelluksen avulla voidaan visualisoida askel kerrallaan ohjelmakoodin suoritusta ja sen vaikutuksia esimerkiksi muuttujien arvoihin, ohjelman tulostuksiin jne. Lisäksi jokaiseen suoritettavana olevaan koodiriviin liitetään automaattisesti generoitu selitys koodirivin merkityksestä.

Esimerkkien lisääminen ja muokkaaminen on vaivatonta ja helppoa. Kopioit vain leikkaa-ja-liimaa periaatteen mukaisesti uuden esimerkin sovelluksen käyttöliittymään ja työkalu hoitaa loput. Näin voit esittää omia esimerkkejä luennoilla, ja voit julkaista omia esimerkkikokoelmia opiskelijoille www-muodossa painamalla vain yhtä painiketta. Siis helppoa ja vaivatonta!

Tällä hetkellä tuettuja ohjelmointikielia ovat pseudokieli, java ja c++. Pseudokielen syntaksin voit määritellä itse, mutta oletuksena pseudokieli on rajattu osajoukko Python kielestä tietue- ja taulukkolaajennuksilla. Käyttöliittymä ja ohjelmakoodirivin selitykset löytyvät sekä suomen että englannin kielillä.

MATRIXPRO:
MatrixPro on alustariippumaton algoritmisimulaatio- ympäristö itseopiskeluun ja luentokäyttöön. Järjestelmällä voidaan tuottaa algoritmianimaatioita kirjoittamatta lainkaan ohjelmakoodia. Se mahdollistaa valmiiden tietorakenteiden (taulukot, linkitetyt listat, puut ja verkot) ja niiden yhdisteiden manipuloinnin graafisessa muodossa.

Järjestelmässä on valmiita toteutuksia myös eräille abstraketeille tietotyypeille, kuten perustietorakenteille (pino, jono), hakurakenteille ja prioriteettijonoille. Lisksi omien tietorakenteiden ja algoritmien animointi onnistuu järjestelmän avulla.

Sovellus on ensisijaisesti tarkoitettu opettajille jotka haluavat käyttää algoritmianimaatioita opetuksessaan. Työkalu mahdollistaa automaattisesti luotujen animaatioiden muokkaamisen opettajan haluamiksi. Animaatiot on mahdollista joko valmistella etukäteen tai luoda luentotilanteessa. Lisäksi sovelluksesta voi luoda SVG-animaatioita tai PNG tai Texdraw kuvia käytettäväksi elektronisissa materiaaleissa.

Opiskelijoille MatrixPro tarjoaa mahdollisuuden tutustua eri tietorakenteiden ja algoritmien toimintaan. Lisäksi sovellus sisältää joukon tehtäviä, joilla opiskelija voi testata tietämystään.

ALOHA:
ALOHA on harjoitustöiden arvosteluun tarkoitettu työkalu. Sen tarkoituksena on tarjota saman harjoitustyöaiheen useille arvostelijoille keskitetysti sama arvostelupohja ja -kriteerit. Työkalu yhdenmukaistaa ja objektiivistaa arviointia, koska arviointikriteerit täytyy jakaa tarpeeksi pieniin osiin, joita eri arvioijien on helppo noudattaa.

Arvioijan kannalta ALOHA helpottaa itse palautteen kirjoittamista tarjoamalla jokaiseen arviointikohtaan valmiiksi määriteltyjä arvostelufraaseja, joita voi tarpeen mukaan liittää suoraan opiskelijalle lähtevään palautepostiin. Arviointipohjan, arviointikriteerit ja nämä arvostelufraasit tekee kurssimestari. Myös arvostelijoilla itsellään on mahdollisuus lisätä uusia havaitsemiaan fraaseja myöhempiä arviointeja varten.

Palautteen yhdenmukaistamisen ja parempilaatuisen palautepostin kirjoittamisen avustamisen lisäksi ALOHA toimii myös harjoitustyöarvosteluiden hallinnoinnin apuna. Sillä jaetaan eri opiskelijoiden harjoitustyöt arvioijille ja niiden arvostelun etenemistä voi seurata. Kun arvostelu on valmis, voi kurssimestari postittaa palautteet työkalulla suoraan opiskelijalle.

PLANANI:
PlanAni on muuttujien rooleille perustuva ohjelma-animaattori, jonka käytön on havaittu parantavan ohjelmoinnin oppimista. PlanAni antaa ohjelmien suoritukselle konkreettisen mallin ja tuo esiin muuttujien merkityksen ohjelmien syvärakenteen muodostajina. PlanAnin avulla opettaja voi syventää opiskelijoiden ohjelmointitietämystä, joka edesauttaa sujuvan ohjelmointitaidon kehittymistä.

PlanAnin jakeluversiossa on valmiina ohjelmoinnin alkeisopetukseen sopiva joukko Java-, C-, Python- ja Pascal-kielisten ohjelmien animaatioita. Uusien animaatioiden lisääminen on myös mahdollista.

Web-CAT:
ks . http://web-cat.cs.vt.edu/ . Tämä järjestelmä (open source) kykenee tarkastamaan ja arvioimaan automaattisesti ohjelmakooditehtäviä. Järjestelmä on hyvin samantapainen kuin Goblin ja BOSS-sovelluksille.

Kutsu: (lähetetty 21.4.2007)
Hyvä ohjelmoinnin opettaja!

Tämä on kutsu ohjelmoinnin perusopetuksen seminaariin
Tampereelle 23.5.2007. Pahoittelen heti kärkeen, että
tämä voi tulla useana kappaleena teille, koska postituslistana
on käytetty ohjelmoinnin perusopetuksen verkostohankkeen
postilistaa ja viime syksynä vastaavanlaiseen Turun
seminaariin ilmoittautuneita.

Kuten Turussa viime syksynä, seminaarissa käsitellään ohjelmoinnin
perusopetusta ja siihen liittyviä ohjelmia ja ideoita.

Ohjelmistojen esittelyn lisäksi meillä on puhujina Stephen
Edwards Virginia Techistä (juuri sieltä, missä äskettäin
ammuskeltiin) ja Jorma Sajaniemi Joensuusta.

Tällä kertaa tarkoitus on myös testata käytännössä esiteltäviä
ohjelmia. Tarkoitus on jakaa ohjelmat muistitikuilla, joten
mukaan kannattaa ottaa myös kannettava tietovempain.

Ruokailuista ja sen sellaisesta joudumme keräämään pienen
osallistumismaksun (20 euroa).

Lähetän myöhemmin vielä tarkemman tiedon aikatauluista
ja sisällöstä. Nyt riittää, kun merkitsette kalenteriinne
olevanne 27.5.2007 Tampereella.

Järjestäjien puolesta,
Hannu-Matti Järvinen
Received on 2007-05-07 klo 10.09 EEST

Tämän arkiston loi hypermail 2.2.0 : 2007-05-07 klo 10.09 EEST